Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí LoKo "B" zvítězilo ve 4. ročníku

24. 12. 2012

   Jindy hektickou předvánoční neděli si dorostenci několika klubů z Čech zpříjemnili účastí na turnaji LoKo CUP. Stejně jako vloni se pořadatelé rozhodli turnaj poháryuskutečnit ve víceúčelové sportovní hale v Kadani a stejně jako vloni s ní mohou být určitě spokojeni nejen oni, ale i zúčastněné celky.

Do letošního ročníku se přihlásilo celkem deset celků... ikdyž. Ještě v polovině prosince bylo přihlášeno jen 7 týmů. Rakovník se tak nabídl, že poskytne ještě "B" tým a turnaj se odehraje s účastníky osmi. Den poté se přihlásil Baník Stříbro, a tak pořadatelům nezbylo nic jiného, než postavit z mladšího dorostu ještě tým s označením LoKo "C". Do turnaje se přihlásily hned čtyři okresní týmy (Dolany, Braňany, Kožlany, Tatran Rakovník"B"). Nutno ovšem dodat, že všechny shodně vedou své soutěže a míří za postupem. Další 3 týmy (Údlice, Stříbro a Tatran Rakovník "A") hrají 1. A třídu (v případě Stříbra jde o krajskou soutěž). Zbylé tři celky pak patřili pod hlavičku LoKo, s tím, že pořadatelské áčko a béčko byli nasazeny do opačných skupin, céčko bylo losováno jako A-třídový tým. V obou skupinách tak byl jeden pořadatel, dva A-třídové a dva okresní týmy.

BÍLÁ SKUPINA

Hned úvodní utkání ukázalo, že o překvapení nemusí být nouze. LoKo "C" v úvodním zápase proti favorizovanému áčku dlouho držel výborný Rosa. Až dvě minuty před koncem rozhodl Šťastný o nejtěsnějším vítězství. Rakovník přijel díky špatnému počastí k turnaji se zpožděním, a tak se hráči jeho béčka v podstatě nerozcvičili a už inkasovali gól za gólem. Stříbro na sebe v úvodu turnaje upozornilo pěkným futsalem, bohužel pro Baník si však vystřílelo prach. V tu chvíli nikdo netušil, že právě Baník vyhrál na turnaji naposledy. Skupinu s přehledem opanovali braňanští dorostenci. Ti porazili jak RAKO, tak i Stříbro. Nad Áčkem LoKotky dlouho vedli, ale krásnou střelou srovnal opět Šťastný. Stříbro se začalo obávat o postup po remíze s LoKo "C" 0:0. Definitivní jano bylo po výhře LoKo "A" nad Stříbrem, kterou vystřelil kapitán Möbius. Oba postupující si tak v závěru skupiny mohli dovolit ztrátu. LoKo "A" prohrálo gólem 10 vteřin před koncem s Rakovníkem. Braňany pak nečekaně remizovali s LoKo "C". Na pořadí v čele to však nemohlo nic změnit. Ze skupiny prošel dál nevyzpytatelný celek Braňan a viditelně se trápící LoKo "A".

 

bílá skupina V R P SKÓRE BODY
1. FK Braňany 2 2 0 9 : 4 8
2. AFK LoKo Chomutov "A" 2 1 1 3 : 2 7
3. Tatran RAKO Rakovník "B" 2 0 2 5 : 7 6
4. Baník Stříbro 1 1 2 5 : 4 4
5. AFK LoKo Chomutov "C" 0 2 2 1 : 6 2

 

MODRÁ SKUPINA

Od prvních zápasů turnaje bylo patrné, že druhá skupina je výrazně pohlednější, co se do futsalu týče, a o postup se budou prát tři celky do posledního zápasu. Prakticky vše se postupem času potvrdilo. V úvodu se utkali LoKo "B" a Údlice. JenKozlany - RAKO "A" těžko se mohli tyto dva celky nečím překvapit. Vzájemných duelů v hale máme za poslední rok a půl až až. LoKo "B" bylo od úvodu mírně lepší a po půl minutě měl prázdnou branku Kočnár, jenže nedal. Údlice se postupně zvedali a po devíti minutách šli Loukotovou brankou do vedení. Za LoKo se nakonec prosadil první brankou v našem dresu dorážející Pálek, v krásném bojovném zápase se zrodila remíza. Sokol Dolany se turnaje účastnil podruhé za sebou. Dolanští podruhé předváděli poměrně pěkné výkony, podruhé měli s sebou snad nejvyššího brankáře planety, ale podruhé to nevedlo k postupu mezi nejlepší čtyři. Přes těsné porážky se Dolany neprokousali jinam než do utkání o 7. místo. Jen o skóre horší byl celek z Kožlan, vzájemný duel skončil 0:0. Bylo tedy jasné, že se o postupu bude rozhodovat v zápasech proti Rakovníku. Ten si poradil se Sokolem Dolany i s Olimpií a vzhledem k předváděnému futsalu se zdálo, že půjde o jednoho z favoritů. LoKotka však musela vyhrát a na hrací ploše to bylo znát. Drtivé vítězství loňského finalisty (2. místo) 4:0 nečekal opravdu nikdo. Nutno dodat, že byl výsledek naprosto zasloužený a nemuselo zůstat jen u branek čtyř! LoKotce to přineslo jistotu postupu a Sokolu Údlice větší šanci, ve vzájemném souboji jim stačila remíza. Ta se nakonec i zrodila (1:1), a to Údlice v závěru přestáli i minutu a půl trvající přesilovku 4 na 3 po vyloučení Loukoty.  

 

modrá skupina V R P SKÓRE BODY
1. AFK LoKo Chomutov "B" 3 1 0 9 : 2 10
2. Sokol Údlice 2 2 0 7 : 2 8
3. Tatran RAKO Rakovník "A" 2 1 1 5 : 6 7
4. Sokol Dolany 0 1 3 1 : 5 1
5. Olympie Kožlany 0 1 3 1 : 8 1

 

 Z každé skupiny se do semifinále dostala dvě mužstva. V prvním duelu o finále se střetl celek FK Braňany a Sokol Údlice. Zápas byl od začátku velice gólový. První branka padla hned v úvodní minutě, po třech minutách už bylo skóre 2:1 pro Braňany. Údlice se sice snažili, ale namotivovaní Braňanští, kteří vloni skončili třetí, nechtěli opět vypadnout v semifinále. Údlickým nastříleli 7 branek a jeden z největších nejlepší střelec Lukáš Kučera (Údlice)favoritů tak hrál "jen" o třetí místo. Kdo by před turnajem řekl, že Braňany projdou až do finále. Po semifinálové jízdě, však o jejich kvalitě nepochyboval nikdo. Nejen, že Braňany postoupili, ale svému finálovému soupeři ukázali parádní vizitku!

Ve druhém semifinále se pak proti sobě postavili hráči LoKo "B" a LoKo "A". Již z výkonů ve skupině bylo patrné, že mírně na vrch by mělo mít béčko. Áčku očividně scházel střelec Chmel, kterého se sice snažil nahradit Šťastný, ale bolavá záda ho očividně limitovala. Díky neúčasti i dalšího kanonýra Nutila (zranění) hrálo áčko jen v pěti (pouze jeden hráč na střídání), i proto mu za postup do semifinále patří velký obdiv. LoKo "B" celkem v poklidu postoupilo do finále, vítězství 3:0 režíroval Rohla.

Zápasy o umístění odstartoval duel AFK LoKo "C" a Olympie Kožlany. LoKo "C" bylo, na turnaji, kde měla většina hráčů v občance napsaný ročník 94 až 96, složeno výhradně z hráčů mladšího dorostu. Dva hráči ročníku 96, zbytek dokonce mladší, v brance starší žák! I přesto, až na jedinou výjimku, v žádném zápase kluci nezklamali a předeveli, že se můžou směle postavit i starším borcům. Poslední zápas ve skupiněnejlepší brankář Tomáš Rosa (LoKo "C") proti Braňanům je navnadil. Když viděli, že remizovali s finalistou, nebáli se v tu chvíli nikoho. Bohužel dvakrát zbytečně neudrželi vedení nad Olympií (branky Gruncl a Wälzer). Rozhodovat se tak muselo až v pelnaltách. Dlouhá série, kde nejprve střelci branky nedávali, a pak zase proměňovali všichni, skončila až v osmém opakování. To se trefil Kalčev a Kožlanští následně neproměnili. Deváté místo tak patřilo céčku LoKotky, jehož cílem bylo "nebýt poslední". Škoda jen, že se mladíkům nepovedl zápas ve skupině proti Tatranu "B", mohli hrát o vyšší umístění.

V zápase o 7. místo si chuť napravili konečně i sympaťáci z Dolan, kteří rozstříleli v poměru 4:1 Stříbro. V zápase byli lepší od úvodních minut a převahu velice rychle přetavili v pohodlné vedení. Zápas bez problémů nejlepší hráč Alexandar Mijič (Braňany) dotáhli a radovali se z pěkného 7. místa. Oči pro pláč zbyli Stříbru, ke kterému se ještě vrátíme. Tihle borci mohli ve skupině postupovat. Po vítězství nad rakovníckým béčkem... i přes ztráty s týmy LoKo. Vedli v pro ně posledním zápase ve skupině proti Braňanům už 2:0... a o tohle vedení během dvou posledních minut přišli, dokonce prohráli 2:3!... a tak místo v semifinále skončili až na 8. místě. Krásně se ukázalo jak umí být sport krutý a jak malý můžem být rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem. Naopak Dolany malinko trpěli těžkou skupinou, kde třebas dlouho vedli nad LoKo "B", domácí otáčeli až za 5. minut dvanáct, přispěl k tomu i pro Dolany nešťastný gól přímo z rohu (Kočnár).

V zápase o 5. místo si "zatrénovali" Rakovničtí. Jak paradoxně se jeví konečné vítězství, béčka 3:2 (opět musím dodat, že naprosto zasloužené)... Béčko mělo ve skupině po dvou prohrách jistotu, že nepostupuje a pro tyhle kluky mohl v hlavách turnaj vlastně skončit: "druhý den Vánoce, tak co se budou čílit"... Jenže oni se neskutečně zvedli, řekli si, že je sakra rozdíl jestli budou pátí nebo desátí. Vyhráli zbylé dva zápasy ve skupině a ukázali i klukům z áčka, zač je toho loket. Bojovnosti v tom zápase bylo z jejich strany více a přiklonilo se k nim i to potřebné štěstí. Naopak áčko, které přijelo jako favorit a v úvodních dvou zápase si připsalo plný bodový zisk, nemělo ani potuchy, že v dalších zápasech již nezvítězí... inu i takový může fotbal (futsal) být.

V zápase o třetí místo, je vždy důležitá hlava a psychická odolnost hráčů. Údlice sice v semifinále dostali příděl, ovšem do zápasu o 3. místo šli očividně sebevědomě, chtěli za každou cenu "medaili". Naopak hráči LoKo "A" se očividně hůře srovnávali s prohrou v semifinále. Než se vypořádali s tím, že byli blízko finálové účasti... s tím, že přišli o možnost být první nebo alespoň hrát ve finále... vyprchala i naděje na bronz. Velice rychle totiž na světelené tabuly svítilo skóre 3:0. LoKoťáci se až poté trochu zvedli a zápas pěknou trefou skorigovali. Přes snahu o gól však další snížení nepřišlo. Údlice zvítězili pozásluze 3:1 a brali 3. místo, to jim vystřílel později vyhlášený nejlepší střelec Kučera. Áčko LoKotky si oproti loňsku polepšilo na 4. místo, opět však zůstalo bez medajle. Pro kluky, kteří v dorostu budou končit to byla poslední šance udělat na domácím LoKo CUPu úspěch, možná i proto to velké zklamání.

Ve finále si to rozdali překvapivě, ale zaslouženě Braňany a LoKo "B". Právě béčkovítěz 4. ročníku AFK LoKo Chomutov "B" LoKotky mohlo těžit z loňské zkušenosti, kdy ve finále padlo. Nikdo si vůbec nechtěl připustit, že bychom se po roce opět dívali na radujícího se soupeře s pohárem. Do utkání jsme šli s tím, že když budeme hrát zodpovědně dozadu (což se v semifinále nepovedlo Údlicím) a směrem vpřed budeme hrát svoji hru, nemůžeme prohrát. Vše vyšlo parádně. Do vedení jsme se dostali nádhernou Šmatovou střelou. Na dva nula rychle zvyšoval druhým gólem na turnaji Pálek. Opět skóroval v důležitý okamžik. Jak se později ukázalo, dal branku vítěznou. Braňany se po naší chybě v rozehře a následném nedůrazu, dostali zpět do hry - 2:1. Přesto, že jsme se očividně v závěru báli o výsledek, přidali jsme ještě jeden gól. Ten musel potěšit každého znalce futsalu i naprostého sportovního ignoranta. Krásná narážečka Rohly, který předložil definitivu vítězství Chmelanovi, byla jedním slovem úchvatná.

LoKotka si tak vzala ponaučaní z loňského finále. Podruhé ze čtyř ročníků turnaje zvedal nad hlavu pohár právě kapitán pořádajícího celku, tentokrát Honza Radimský.

Při vyhlašování jsme neopoměli ani na jednotlivce. Cenu pro nejlepšího brankáře si převzal nejmladší mezi tyčemi, věkem ještě žák Tomáš Rosa. Nutno dodat, že cenu nedostal kvůli věku nebo snad ze soucitu za "nedobré" umístění. Svůj tým držel nad vodou, musel být neustále v koncentraci, často předváděl akrobatické zákroky, nebál se až o pět let starších hráčů a nakonec přispěl svému celku i v jediném penaltovém rozstřelu turnaje. V hlasování si ho navíc vybrali trenéři ostatních celků.

Nejlepším střelcem se stal Lukáš Kučera z Údlic, který Sokol dotáhl až na bronzovou příčku. K vyrovnání střeleckého rekordu turnaje mu přitom scházela jen jediná branka.

Nejlepším hráčem turnaje byl vyhlášen Alexandar Mijič z Braňan. Právě tento zprvu nenápadný dříč se v průběhu turnaje protlačil mezi elitní střelce a přitom stále stačil odvádět svou práci v poli... i toho si všimli v dalším hlasování trenéři.

Možná se bude zdát paradoxem, že vítězné mužstvo nemělo mezi nejlepšími svého zástupce. K tomu však nezbývá než dodat, že právě proto, tohle mužstvo zvítězilo. Nemělo mezi sebou výrazné individuality, na vítězství se podíleli všichni rovnou měrou. V tomto smyslu hovoří i to, že nikdo z hráčů LoKo "B" nedal více než 4 branky, ale zároveň se na turnaji prosadil, kromě brankáře, každý z nich alespoň dvakrát!. Každý si tak najde vzpomínku na to, jak týmu k tomuto úspěchu přispěl.

 

 semifinále
  FK Braňany - Sokol Údlice 7 - 2
  AFK LoKo Chomutov "B" - AFK LoKo Chomutov "A" 3 - 0
 o umístění o umístění
o 9. AFK LoKo Chomutov "C" - Olympie Kožlany * 2 - 2
o 7. FO Baník Stříbro - Sokol Dolany 1 - 4
o 5. Tatran RAKO Rakovník "B" - Tatran RAKO Rakovník "A" 3 - 2
o 3. Sokol Údlice - AFK LoKo Chomutov "A" 3 - 1
FINÁLE FK Braňany - AFK LoKo Chomutov "B" 1 - 3

 

Rádi bychom poděkovali několika lidem. Především panu Muchnovi z Kadaňské haly, který je k nám vždy vstřícný a i díky jeho ochotě měl turnaj i co se týče do ozvučení pěknou kulisu. O tu se nám starali Radek Votruba (hudba) a Ondřej Plos (mluvené slovo). S organizací též pomáhal zraněný kapitán mladšího dorostu Franta, i tobě díky :).

Velký dík též patří rozhodčím Rosovi a Bundzíkovi, kteří i přes některé vášně v určitých zápasech, zachovali chladnou hlavu a všichni jsme celodenní maraton přežili.

Věříme, že si v příští sezóně uděláte čas a ať už jako diváci nebo ještě lépe přímí aktéři, dorazíte do Kadaně na již pátý ročník dorosteneckého turnaje LoKo CUP!
 

 

Konečné pořadí 4. ročníku turnaje LoKo CUP
  #   Tým
 
  1.   AFK LoKo Chomutov "B"
  2.   FK Braňany Mlékárna
  3.   Sokol Údlice
  4.   AFK LoKo Chomutov "A"
  5.   Tatran RAKO Rakovník "B"
  6.   Tatran RAKO Rakovník "A"
  7.   TJ Sokol Dolany
  8.   FO Baník Stříbro
  9.   AFK LoKo Chomutov "C"
  10.   Olympie Kožlany

 Nej. brankář: Tomáš ROSA (LoKo "C"); Střelec: Lukáš KUČERA - 8 branek (Údlice);Nejlepší hráč: Alexandar MIJIČ (FK Braňany)

AFK LoKo reprezentovali: 

sestava AFK LoKo "A": v závorkách počet vstřelených branek  

22.Thöma - 3. Král, 4. Möbius © (1), 10. Jireček, 11. Šťastný (3), 12. Taraška


sestava AFK LoKo "B":

1. Radimský © - 5. Soukup (2), 7. Kočnár (3), 8. Šmat (2), 9. Rohla (4), 10. lek (2), 11. Chmelan (2)


sestava AFK LoKo "C":

1. Rosa - 3. Gruncl (2), 5. Žbánek, 6. Kalčev (1), 9. Štol ©, 10. Bláha, 11. Wälzer (4)

všechny tři celky vedl trenér: Lukáš Votruba